Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Børnehusets Sdr. Skovvejs Børnesyn, Dannelse og børneperspektiv, Leg, Læring og Børnefællesskaber.

Børnehusets Sdr. Skovvejs Børnesyn, Dannelse og børneperspektiv, Leg, Læring og Børnefællesskaber

  • Børnesyn
    Det at være barn har en værdi i sig selv.

Alle børn skal føle sig betydningsfulde. Barnet har ret til at blive set, hørt, anerkendt og forstået af de voksne.

Børn skal ikke alene forberedes på at blive voksne, men skal også støttes og værdsættes i de første år.

Vi drager omsorg og understøtter det gode børneliv, samtidig med at vi stimulerer og udfordrer børnene, så vi på lang sigt er med til at gøre børnene robuste og livsduelige. (ICDP de 8 samspils-temaer)

 

  • Dannelse og børneperspektiv

Alle børn skal høres og tages alvorligt som led i starten på en dannelsesproces og demokratisk forståelse.

I Børnehuset vil vi fremme børnenes dannelse, støtte barnets personlighed og forankre værdier, ved at give plads til forskelligheder og forskellige behov.

Børnene udvikler sig i deres eget tempo, og vi er opmærksomme på deres nærmeste udviklings-zone.

Det er vigtigt for os at vise, at der er plads og brug for alle. Børnene støttes i at hjælpe andre og indgå i fællesskabet.

Børnene inddrages i dagligdagen med ideer, tanker, lege og snakke omkring vores aktiviteter og emneuger, ved fx børnemøder, samling og fællessang.

I Børnehuset er børnene aktive deltager i det praktiske pædagogiske arbejde. Barnet er selv med til at skabe sin læring i de forskellige  voksenplanlagte/styrede aktiviteter eller i børneinitierede aktiviteter.

I Børnehuset vil vi gennem leg og børneperspektivet, skabe trygge og pædagogiske læringsmiljøer, der fremmer børnenes trivsel, læring og udvikling.

 

  • Leg

”Børn lærer når de leger og de leger når de lærer”

Legen er grundlæggende for barnets trivsel, udvikling og læring, og er med til at fremme barnets fantasi, sprog, nysgerrighed og sociale kompetencer. Barnet udvikler kompetencer og dannelse gennem legen.

Vi skaber i hverdagen rammer og læringsmiljø til børnenes frie leg og den voksenstyrede leg. Barn/voksen og barn/barn knytter bånd igennem leg, relationer og fællesskaber udvikles. Personalet er med i legen eller med på side linjen, og kan ved behov være med til at guide og rammesætte legen så den udvikler sig positivt for alle børn.

 

  • Læring

Læring skal forstås bredt, og læring sker fx gennem leg, relationer, planlagte aktiviteter og udforskning af naturen og ved at blive udfordret.

Læringsmiljøer som er kreative, gør børnene nysgerrige og giver dem lyst og mod til at lære og udvikle sig.

Hele dagen skal betragtes som et læringsmiljø, idet rutinepædagogikken har en stor betydning for barnet. Genkendelighed og gentagelser er med til at skabe et godt læringsmiljø og får børnene til at mestre. Rutinerne i vores hverdag er fx at vaske hænder, tage tøj på og af i garderoben, rydde op efter endt leg, dække bord osv. Dette skaber mulighed for læring som giver mening for børnene. Børnene skal føle sig trygge og lære, at det er ok at lave fejl og prøve sig frem.

Læring i Børnehuset sker ud fra vores læringshjul og fastlagte temaer og traditioner igennem året. Vi veksler mellem fx børneinitierede lege, voksenplanlagte aktiviteter og rutinesituationer.

De voksne skaber læringsmiljøer, der hjælper børnene videre i deres sociale, emotionelle og kognitive udvikling og som skubber dem ud i nye udviklings zoner.

Legen er ofte udgangspunktet i vores læringsmiljøer, og vi er opmærksomme på, hvad det er børnene er optaget af. Vi fordyber os sammen, og oplever fællesskabet, hvor vi sammen leger og lærer nyt. Eksempelvis da vi arbejder med vand. Her undersøgte vi, legede med og smagte på vand, og fik skabt et fælles tredje, som skabte fælles læring og relationer.

 

  • Børnefællesskaber

I Børnehuset vil vi gerne skabe en hverdag, hvor der er plads til alle, og hvor det enkelte barn kan vise initiativ og være aktiv deltagende, samtidig med at vi i fællesskabet skaber rum til alle nye relationer. Der skal i fællesskabet være plads til forskelligheder og børnenes forskellige behov.

Leg, dannelse og læring sker i børnefællesskaber, som det pædagogiske personale sætter rammerne for. Det er vigtigt for os at skabe og fastsætte rammer, som giver tryghed, så alle børn kan være en del af Børnehusets fællesskab.

Børnene skal føle sig respekteret og lyttet til, og de skal turde afprøve forskellige roller og positioner i fællesskabet, hvor fx legen også har en vigtig rolle. I legen får børnene bl.a. mulighed for udviklingen af social læring, børnesamarbejde, føle sig værdifulde, spejle sig i hinanden, og øve sig i at turde at lave fejl.

En måde at arbejde med børnefællesskaberne på er bl.a. gennem vores relationsgrupper. I relationsgrupperne er børnene sat sammen med andre børn, i enten alder, kompetencer eller ud fra hvordan børnene kan spille hinanden gode. Dette kan også være med til at styrke fællesskabet på tværs af grupperne.